Jordbruksverket hoppas på ehec-åtgärder

Det finns gott hopp om att de åtgärder som nu planeras bland djurbesättningar kan minska smittspridningen av tarmsjukdomen ehec i Halland och i andra utsatta områden. Det hoppas Elöd Szanto på Jordbruksverket, även om det kan ta tid.

Att helt få bort ehecbakterierna från djurbesättningarna är knappast möjligt med de åtgärder som i dag står till buds. Det handlar i stället om att minska antalet bakterier så att smittotrycket minskar mot till exempel grönsaker, vattendrag och kohagar. Flera åtgärder föreslås i den kartläggning om ehec som presenterades i veckan.

När det gäller djurhanteringen så kan det vara att ge korna probiotika, populärt uttryckt filmjölksbakterier, för att tillfälligt tränga tillbaka bakterierna i kornas tarm inför slakten eller när korna ska transporteras. Det är också frivilliga vaccinationer, och att hålla slaktkropparna rena från avföring för att minska risken att köttet smittas.

Elöd Szanto hoppas att alla inblandade snart kan enas om exakt vad som ska göras.

- Jag räknar med att delar av förslagen förverkligas under sommarhalvåret, säger Elöd Szanto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".