Laholmsunga vill studera på annan ort

Bara drygt en tredjedel av Laholms niondeklassare vill gå i gymnasiet i hemstaden Laholm. När de preliminära valen till gymnasiet är klara visar det sig att 61 procent sökt plats i skolor utanför hemkommunen.

Det är en kraftig minskning sedan föregående år, Osbecksgymnasiet får 66 årskurs-ett-elever färre än 2006. Den siffran påverkas också av att det totalt finns ett tjugotal ungdomar färre i årskullen. Det uppger HP och Laholms Tidning. Vilka effekter det stora bortfallet av elever får för Osbecksgymnasiet är ännu inte klart.

Så sent som förra året vände Osbecksgymnasiet en långvarig trend med minskande elevantal, där det år 2005 var en majoritet av eleverna som valde en gymnasieskola på annan ort. Det här innebar ett kraftigt underskott, men efter marknadsföringsinsatser från bland annat före detta elever så vände man trenden. Men det tycks alltså ha varit tillfälligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".