Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera platser i Hallands inland intressanta för vindkraft

Publicerat onsdag 7 februari 2007 kl 12.40

Länsstyrelsen öppnar nu dörren för vindkraft även i Hylte kommun, liksom på flera andra platser i Hallands inland.

Hittills är det bara i den halländska kustzonen och ute till havs som myndigheterna har pekat ut vilka områden som ska vara riksintressen för vindkraft. Det vill säga där har vindkraften företräde om det uppstår konflikter om hur marken ska användas.

Men nya mätningar har ju visat att det blåser mycket mer inåt land än man tidigare trodde, och när länsstyrelsen nu presenterar ett nytt förslag, så ritar man också in flera områden i inlandet. Särskilt i södra Halland, för det är där som det blåser bäst.

Områdena som pekas ut går ända in i inlandskommunen Hylte, där fem olika områden ritas in. Även på Halmstadssidan finns en del tänkbara platser för vindkraftverk, exempelvis på berget Skallen med sitt gaslager utanför Getinge. Trakterna kring Knäred som redan har rönt stort intresse finns också med på den nya kartan.

Till havs så finns Skottarevet och Stora Middelgrund med, och länsstyrelsen säger nu tydligt att när det gäller havsbaserad vindkraft så är det dessa båda platser som bör prövas i första hand.

Några områden som i dag är riksintresse för vindkraft vill länsstyrelsen ta bort. De är det grunda området som ligger mellan kusten och Stora Middelgrund, h så några små områden väster om Onsalahalvön.

Nu får de halländska kommunerna säga sitt. Sen är det Energimyndigheten som bestämmer vilka områden som ska bli riksintresse för vindkraft.

Egentligen borde länsstyrelsen ha ritat in både Sandsjöbackas naturreservat och delar av Hallandsås, och dessutom mycket större områden i Hallands inland, men det tycker man inte är lämpligt, och väljer därför att inte följa de instruktioner som Energimyndigheten har gett.

Biträdande länsarkitekten Margareta Svensson säger att eftersom Halland klarar målen för vindkraftproduktion med god marginal, så ska länet inte behöva ha vindkraft överallt. Bättre då att samla vindmöllorna till de platser där det blir allra bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".