Gammal misstänkt giftutsläpp ska undersökas av Stora Enso

Gamla miljösynder från nedlagda Oskarströms Sulfit och Ry AB läcker i dag ut som tungmetaller och arsenik - rakt ner i Nissan. Det befarar miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad.

Nämnden lägger ansvaret på Stora Enso och kräver nu att företaget skall undersöka mark och grundvatten på det gamla industriområdet vid Nissans strand. Det handlar om utfyllnad med kolslagg och kisaska - och spill som skett under lång tid. Oskarströms sulfitaktiebolag framställde massa och papper i nära 60 år innan driften upphörde 1969 och både kisaska och slagg som uppstod har använts som fyllnadsmassor, särskilt i den södra delen av industriområdet och utmed Nissans strand, befarar man. Kisaska innehåller höga halter av av miljögiftiga tungmetaller, - men också arsenik. Nu misstänker man att miljögifterna läcker till mark och grundvatten och ut i Nissan. Att området bör och skall saneras står klart, enligt miljönämnden. Men frågan är vem som skall betala. Nämnden vill lägga ansvaret på Stora Enso Finepaper AB . Företaget har protesterat och hävdar att eftersom de mesta av miljöföroreningarna uppstått före 1969 så kan man bara acceptera ansvar för senare spånskivetillverkning vid Ry AB.Men Miljönämnden hävdar - med stöd av ett utslag i miljödöveromstolen - att även om föroreningarna orsakats av en produktion som upphört så har Stora Enso Finepaper ansvaret eftersom man fortsatt med annan verksamhet på platsen. Resultat av miljöteknisk undersökning, riskbedömning och förslag till ytterligare utredningar skall redovisas till miljö- och hälsoskyddsnämnden senast den 31 december i år, annars krävs Stora Enso på straffavgifter på upp till 400.000 kronor.

Ava: Resultat av miljöteknisk undersökning, riskbedömning och förslag till ytterligare utredningar skall redovisas till miljö- och hälsoslyddsnämnden senast den 31 december i år - annars krävs Stora Enso på straffavgifter - vite - på upp till 400.000 kronor.

Rep Maja-Lena Rådelius

(

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".