Brottsoffer utomlands bör få rättshjälp

Rättshjälpen för de som drabbas av brott utomlands måste förändras. Det skriver centerpartisten Per Johansson i Falkenberg och hans partikollega Stina Bengtsson i en motion till centerns riksstämma. Bakgrunden till motionen är fallet med Tugba i Falkenberg som sköts i Turkiet men länge nekades hjälp från Rättshjälpsmyndigheten.

Idag säger lagen om rättshjälp att om en person råkar ut för sexualbrott utomlands eller om fallet anses ha särskilda skäl kan rättshjälp ges.

Däremot är det alltså inte säkert att mordförsök som i Tugbas fall ger samma rätt.

Per Johansson säger att de vill att rätten till rättshjälp istället ska vara baserat på hur många år brottet skulle ge i fängelsestraff. och omfatta alla typer av brott, som mordförsök eller misshandel.

När det gäller rättegången i Bursa i Turkiet mot de personer som åtalats för att de skjutit 19-åriga Tugba så avbröts den på måndagen igen.

Tugba skadades svårt när hon sköts i Turkiet i somras, enligt egen uppgift för att hon vägrat gifta sig med en släkting.

På måndagen skulle hon ha förhörts på videolänk från Stockholm, men enligt domaren saknades tillstånd för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".