Två projektchefer åtalas för utsläpp i Lyabäcken

Banverkets projektchef för Hallandsåstunnlarna Christer Möller, och entreprenören Skanska-Vincis förre projektchef Stig Ericsson åtalas för förgiftningen av Lyabäcken sommaren 2003. Det var i samband med en provborrning som cement och bentonitlera läckte ut och dödade fiskar och andra djur.

Borrhålet i Lya var det första arbete som tunnelbyggarna gjorde utanför tunnlarna sen giftskandalen 1997. De skulle reda ut hur man skulle bära sig åt för att frysa den så kallade Möllebackszonen som består av mycket dåligt berg.

Det fanns ett förslag att det skulle ske genom 800 fryshål borrade från markytan uppe i Lya. Men det fick befolkningen i Lya att gå i taket. De hade redan drabbats hårt av tunnelbygget när brunnarna sinat. Många hade fått leva med vattentankar i flera år.

Därför skulle entreprenören Skanska-Vinci göra en provborrning för att undersöka om det gick att frysa Möllebackszonen från tunnelnivå i stället. Men nånting gick snett. Cement och bentonitlera fyllde bäcken och slog ut djurlivet. Enligt åklagaren rörde det sig om läckage från borrhålet. Åklagaren kräver också att både Banverket och Skanska-vinci ska dömas till företagsbot.

De båda cheferna åtalas för vållande av miljöstörning. Det innebär att åklagaren anser att det rör sig om oaktsamhet och inte om ett medvetet handlande. Åklagaren menar att tunnelbyggarna borde ha insett att något var fel eftersom bäcken redan hade förorenats en gång ett par veckor före utsläppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista