Åtal för omfattande fiskefusk

Sexton halländska fiskare åtalades på måndagen för grovt brott mot fiskelagen. Fiskarna står åtalade för att felaktigt ha rapporterat att de fiskat lyrtorsk eller bleka, trots att fångsten i själva verket bestod av torsk.

Dessutom åtalas en person, som stått för rapporteringen till Fiskeriverket, för medhjälp. Åklagaren betraktar brotten som grova eftersom han anser att ett flertal fiskare systematiskt försökt dölja att de fiskat stora mängder av en särskilt skyddsvärt art, nämligen torsk.

Åklagaren kräver att fiskarna ska tvingas betala vad fångsten var värd, sammanlagt 2,3 miljoner kronor. Ett stort antal vittnen ska höras i rättegången i Varbergs tingsrätt, där det också presenteras en omfattande skriftlig bevisning i form av landningsrapporter och andra dokument.

Hallandsfiskarnas ordförande Viking Bengtsson tycker att bevisen verkar tunna. - Vad jag känner till iallafall så finns det inga lådor som han har bevis på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista