Hyresgäster i Varberg har mer att leva för än de i Kungsbacka

Lägre hyror och lägre skatt. Det förklarar varför hyresgästerna i Varberg lever bättre än sina likar i Kungsbacka. Det är Hyresgästföreningen i Västra Sverige som varje år brukar jämföra hur mycket pengar som folk som bor i hyreslägenhet har kvar när de har betalat alla nödvändiga utgifter.

För Hallands del ingår Kungsbacka och Varberg i undersökningen, och det visar sig att framför allt Varbergs relativt måttliga hyresnivåer syns i hushållens ekonomi.

En tvåbarnsfamilj i Varberg som bor i en fyrarummare byggd på 80-talet får nästan 8 000 kronor över varje månad när det viktigaste är betalt. I Kungsbacka får samma familj bara 5 700 kronor över. Det är också lite sämre än genomsnittet för hela Göteborgsregionen.

Det fattas inte pengar för något av typhushållen i Halland, men det är nära för den ensamstående pensionären som bor i 90-talshus i Kungsbacka, som bara har sju kronor i månaden kvar till att sätta guldkant på tillvaron.

Det som ger utslag till Varbergs fördel är framför allt att hyrorna är lägre, men också skatten är lägre. Det betyder ju också en hel del när huset man bor i är byggt. Tvåbarnsfamiljen i Kungsbacka som bor i ett nyare hus kan tjäna ett par tusenlappar i månaden på att flytta till en äldre lägenhet med lika många rum.

Den här gången har Hyresgästföreningen inte jämfört med tidigare år. Jämförelsen skulle halta eftersom Konsumentverket just i fjol gjorde en rejäl höjning av beloppet för skälig levnadsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista