Radonsanering ger resultat

Insatserna för att minska radonstrålningen i utsatta hus ger resultat! I de första mätningarna av halländska hus som genomfört någon form av sanering har radonhalten i genomsnitt minskat med tre fjärdedelar.

Intresset för det statliga stödet till radonsanering ökade under förra året. Från Halland gjordes då 44 ansökningar.

Radon i inomhusluften har två källor. Antingen att huset är byggt med så kallas blå lättbetong, som förekom fram till mitten av 70-talet. Sådan radongas får man bort genom att förbättra ventilationen inne i huset. Eller så kommer handlar det om markradon, alltså radon som naturligt finns i marken. Då gör man så kallade radonbrunnar som vädrar ut radongaserna ur marken under huset.

Sen 1988 betalar staten hälften av kostnaderna, men max 15 000 kronor för att sänka radonhalten i egna-hem. Inte sällan blir kostnaden för husägarna högre än detta, men det verkar inte avskräcka säger Thor Johansson.

- Tvärtom är det så att många vill göra den här åtgärden även om man inte har barn hemma, för det är det man ska göra det. Det är många gånger så att i samband med försäljning vill man ha sitt hus radondeklarerat, säger Thor Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista