Lokförare åtalas för olycka med klortåg

Två år efter olyckan med klortåget i Kungsbacka så får olyckan nu rättsliga följder. På torsdagen åtalades den lokförare som körde tåget från Bohus norr om Göteborg till en rangerbangård i Göteborg.

Nu på onsdag var det två år sen som ett tåg lastat med klorgas spårade ur i Ledsgård utanför Kungsbacka.

Lokföraren åtalas nu för att han aldrig ställde om den så kallade lastbromsväxeln till det läge som den ska ha när tåget är lastat. Följden blev att tåget bromsade mycket sämre, som om det hade varit tomt på last.

Enligt åklagaren var det därför som tåget senare spårade ur och fyra vagnar med giftig klorgas välte vid Ledsgård. Trots att någon klorgas aldrig läckte ut så anser åklagaren att lokföraren genom sin oaktsamhet utsatte människor för fara.

Åklagaren betecknar brottet som grovt eftersom lokföraren har åsidosatt en så grundläggande bestämmelse, och eftersom det handlar om så stora mängder giftig gas.

Lokföraren medger de faktiska omständigheterna men han nekar till brott.

Olyckan i februari 2005 orsakade stor uppståndelse. Det riskabla arbetet med att bärga vagnarna pågick i ett par veckor, och en förskola och ett hem för funktionshindrade fick också utrymmas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista