Belysningsstolpar fara för hotade fåglar

Den nya vägbelysningen på vägen mellan Bua och Ringhals är en fara för fågellivet i Båtafjorden, särskilt för den sydliga kärrsnäppan. Det menar några ekologer vid Göteborgs universitet som vill ha bort de höga belysningsstolparna.   

Det är inte belysningen i sig som är problemet. Det är att stolparna är så höga så att rovfåglarna kan sätta sig i toppen och skaffa sig en god överblick över fågelbon som de sen plundrar på ägg eller ungar.

- Just vid Båtafjorden finns det ett stort antal känsliga fågelarter. En av de kanske känsligaste är den sydliga kärrsnäppan. Den finns bara kvar på västkusten på två platser och Båtafjorden är en av de platserna, säger Donald Blomqvist.

Donald Blomqvist stödjer sig gärna på det faktum att Naturvårdsverket nyligen har bestämt att det behövs krafttag för att rädda kärrsnäppan och andra vadare.

Han tycker att man ska överväga att ta bort stolparna eller åtminstone göra de mycket lägre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista