Liten lättnad för lantbrukarna

De särskilda föreskrifter som ska hindra övergödning av Laholmsbukten har spelat ut sin roll. Det anser länsstyrelsen i Halland och vill upphäva föreskrifterna som riktar sig till bönderna och idag framför allt gäller gödselhanteringen.

Visserligen är inte Laholmsbukten återställd, och det krävs fortfarande åtgärder för att begränsa kvävetillförseln. Men ändå får jordbruket en viss lättnad om de särskilda skyddsföreskrifterna för Halmstad, Laholm och Båstad kommuner hävs, säger Arne Joelsson vid Länsstyrelsen i Halland.

Miljölagarna har ändrats så att de numera täcker in det mesta av jordbrukets miljöfrågor, anser länsstyrelsen. Därmed har de restriktioner som infördes 1986 när regeringen förklarade Laholmsbukten som särskilt föroreningskänsligt område, spelat ut sin roll. Beslut om att avskaffa de särskilda föreskrifterna i Halmstad, Laholm och Båstad kommuner ska fattas i vår, efter att berörda fått yttra sig över förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista