Stor forskningsanläggning i Lund kan bli ett lyft för Högskolan i Halmstad

Om det blir Lunds universitet som får bygga den europeiska superforskningsanläggningen för bland annat nanoteknik, så kan det få positiva effekter även för Högskolan i Halmstad. Håkan Pettersson som forskar i nanoteknik på Högskolan i Halmstad hoppas att den väldigt speciella anläggningen ska hamna i Lund.

Regeringen har sagt att man vill att den stora forskningsanläggningen, eller ESS-anläggningen som den kallas, ska byggas i Lund, men ännu är det inte klart om det verkligen blir så. Det är fler europeiska länder som slåss om att få bygga den och forskningsminister Lars Leijonborg betonar också att anläggningen behöver klara en miljöprövning.

Om det blir verklighet, så kommer anläggningen att sysselsätta mellan fem och sextusen forskare från hela världen. Och Håkan Pettersson hoppas att det även kommer att få effekter i för Högskolan i Halmstad.

- Ja, det skulle ju medföra att vi som forskar i nanoteknik i Halmstad kan få tillgång till det här fantastiska instrumentet, och den forskning vi bedriver får ju då ett lyft framåt, säger Håkan Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista