Lodjuren på väg att återerövra södra Götaland

Lodjuren håller enligt forskarna på att definitivt etablera sig i södra Götaland. Nu finns det fyra honor som får ungar i ett område i gränsområdet mellan Halland, Småland och Västergötland. Dessutom finns en hona i södra Halland, en i norra Blekinge och en i östra Småland.

De senaste två åren har antalet honor med ungar mer än fördubblats i området, och forskarna tror nu att arten är på gång att återerövra hela regionen. Senast en fast lodjursstam fanns så långt söderut i Sverige var på 1970-talet.

- Det kan räcka för att de själva ska klara av att etablera sig i hela södra Götaland. Det finns hur mycket mat som helst för dem i området. Rådjursstammen är tät och jag tror dessutom att den tål ett högt uttag, eftersom rådjuren i söder inte lever lika mycket på marginalen som längre norrut, säger Henrik Andrén, rovdjursforskare på Grimsö forskningsstation i Bergslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista