Idag presenteras Ansvarskommitténs omtalade förslag

På tisdagen presenterar den statliga ansvarskommittén sitt förslag till ny regionindelning i Sverige för regeringen. Ansvarskommitténs arbete som pågått i över tre år, har fått mycket uppmärksamhet, inte minst i Halland, sedan det stod klart att det fanns tankar på att dela Halland och låta delarna ingå i olika större regioner.

Det är nu snart två år sedan som de första signalerna kom om att ansvarskommittén hade planer på att skapa färre och större regioner i landet, något som satte fart på den halländska lobbyn.

Politikerna vill inte bara undvika att Halland delas, de vill dessutom att vi ska fortsätta leva i denna som man anser lilla, effektiva och välmående region, utan att ingå i något större.

Den massiva lobbykampanjen från Hallands politiker har blivit nationellt känd och har av allt att döma varit en av orsakerna till att ledamöterna i ansvarskomittén började prata om att man inte ska rita kartor i sitt förslag utan lämna till kommunerna själva att avgöra vilken regiontillhörighet de vill ha. Vissa kriterier skulle man däremot uppfylla sades det, minst 500 000 invånare, ett universitetssjukhus och ett universitet, fanns med på listan, något som förstås diskvalificerar Halland i hoppet om att få förbli en egen region.

Men frågan är vad ansvarskommittén egentligen föreslår. Det har snackats mycket och det har läckt en del, men det är idag som förslaget ska upp i offentligheten för första gången. Och när sen förslaget har lämnats till den ansvarige ministern Mats Odell, så börjar den politiska gången. Det är nämligen långt ifrån säkert att ansvarskommtténs förslag gillas av politikerna i regeringen och riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista