Fullt med dåliga värmepumpar på marknaden

I takt med att allt fler villaägare installerar luftvärme ökar också problemen. Inte minst har det kraftigt ökande intresset gjort att rent usla produkter kommit ut på marknaden. Många av värmepumparna går sönder, när temperaturen faller och behovet av värme är som störst, säger Martin Forsén, vd för branschorganisationen SVEP, svenska värmepumpföreningen.

Värmepumpföreningen kräver att företag som importerar luftvärmepumpar och vill vara med i branschföreningen, ska visa att produkten klarar minst tre svenska vintrar. Vilket bland annat fick importören av en luftvärmepump som nu gått i konkurs att att backa ur.

Nämnda värmepump visade sig heller inte fungera då kylan slog till. Och det finns flera liknande pumpar som av olika skäl inte klarar kylan och som redan kostat köpare och inte minst försäkringsbolagen åtskilliga miljoner.

Martin Forsén råder den som planerar att installera en luftvärmepump att först ta del av de testresultat som finns eller kontakta kommunens energirådgivare och att vara skeptisk till olika erbjudanden om billiga modeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista