Inga klara besked om Halland i regionförslag

På tisdag förmiddag presenterade den statliga ansvarskommitten sitt förslag till framtida maktföredelning i Sverige, mellan staten, regioner och kommuner. Stora förändringar är på gång, men något klart klart besked för Hallands del gavs inte

Någon karta över framtidens regionindelning har inte ansvarskommittén ritat. Men klart är att den vill att dagens 21 län och landsting ska ersättas av mellan sex och nio nya regioner. Nya regionkommuner bildas som ska styras av direktvalda parlament och överta landstingens uppgifter inom sjukvården, men också till exempel ansvaret för regional utveckling. Samtidigt ersätts de nuvarande länen och länsstyrelserna med sex eller nio nya län som får ansvar för samma geografiska områden som de nya regionkommunerna.

Utan en karta över regionerna är det oklart vart Halland kommer att höra, men förslaget innebär med största sannolikhet att länet splittras. En del av förslagen kan vara genomförda redan till 2010, resten fyra år senare. Någon förändring av kommunindelningen för primärkommunerna föreslås inte, men en del uppgifter som kommunerna idag svarar för kan komma att tas över av staten. Kommitténs förslag är mycket omfattande och handlar om hela maktfördelningen mellan staten, regionerna och kommunerna.

-Halland kommer inte att tvingas in i en region som man inte vill vara i. Det sade ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors när han presenterade förslaget, däremot tror han att hallänningarna kommer att ändra sig så småningom.

Men flera halländska politiker tror att Halland kommer att stå fast vid sin ståndpunkt.

- Jag tror att vi om tio år också kommer att säga att vi klarar oss bra i Halland och vi har ett gott samarbete med andra. Det innebär inte att man behöver dela Halland, säger den moderata riksdagskvinnan Ann-Marie Brodén.

I Kungsbacka tolkas dagens förslag som att man har lyssnat på signalerna från Halland. Och det finns ett motstånd mot att nuvarande Halland slås ihop med nuvarande Västra Götaland. Det är annars en tanke som ansvarskommittén för fram som en tänkbar idé utan att vilja rita en karta som ser ut så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista