Kvinna inför rätta för värnpliktsnej

För första gången ska tingsrätten pröva om en kvinna gjort sig skyldig till brott mot totalförsvarsplikten. Det handlar om en tjej som vägrade att göra lumpen vid Luftvärnsregementet LV6 i Halmstad förra sommaren trots att hon först tackat ja.

När det var dags att ställa in sig ångrade hon sig. Det är frivilligt för kvinnor att göra en antagningsprövning motsvarande mönstring för män. Men om kvinnan tackar ja lyder hon under pliktlagen.

- Har man som tjej bestämt sig för att göra värnplikten så gäller samma lagar som för killarna, säger rättsbefälet Gunnar Stenberg på Lv6 i Halmstad.

1990 var det 600 personer som dömdes för att ha vägrat göra värnplikten, men 2005 var det bara en, och det beror förstås på att allt färre gör lumpen idag. Därför bygger värnplikten nu på frivillighet, med undantag för om man har speciell kompetens som efterfrågas, till exempel nån teknisk kompetenser.

Att tjejer inte har skyldighet att mönstra påverkar inte det här fallet eftersom hon anmält sitt intresse och infunnit sig på garnisonen. Hade hon anmält i förväg att hon ångrat sig hade det möjligen förändrat läget. Hampus Ekström som är ordförande i Värnpliktsrådet konstaterar också att lagen naturligtvis ska vara lika för både killar och tjejer. Han tycker dessutom att själva mönstringsplikten ska gälla både tjejer och killar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista