Laholmsfamiljer får skadestånd av Montenegro för försvunna män

Staten Montenegro har dömts att betala skadestånd till två Laholmsfamiljer, och ytterligare en familj i Laholm väntar på dom om skadestånd. Anledningen är att männen i familjerna olagligen fängslades och försvann när de levde som flyktingar i Montenegro 1992. Narcisa Bosnos pappa var en av dem och hon och hennes mamma var nyligen nere i Montenegro och vittnade på rättegången mot staten.

Narcisas familj flydde från Srebrenica i Bosnien när kriget närmade sig, men samma öde som drabbade nästan 8000 män i massakern där, drabbade troligen Narcisas pappa redan tre år tidigare.

För i Montenegro rådde inte den säkerhet som familjen hoppats på. I en aktion som nu dömts som olaglig förde polisen bort ett hundratal muslimska flyktingar däribland Narcisas pappa och lämnade över dem till serbisk polis och militär. Även Narcissa och hennes mamma hotades.

Nu har de varit med och drivit en stor rättslig process tillsammans med ett 30-tal familjer mot staten Montenegro. För att få veta vad som hänt, få en offentlig ursäkt och skadestånd för psykiskt lidande och förlust av familjemedlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista