Kritik mot ny tandvårsutredning

I höst gör folktandvården i Halland nya försök med att införa så kallad abonnemangstandvård. För en fast månads- eller årsavgift får patienten rätt till all tandvård som behövs. Men abonnemangstandvård eller frisktandvård som det också kallas, gynnas inte i den nya tandvårdsutredningen. Det menar tandvårdschefen i Halland, som ställt sig bakom ett nationellt upprop.

Samtliga folktandvårdschefer i Sverige har kritiserat den nya tandvårdsutredningen för att den inte gynnar regelbundna besök för förebyggande tandvård, utan det är större reparationer som får mest stöd. Staten går in med halva kostnaden först när ingreppen passerar 3 000-kronorsstrecket.

Det kan försvåra för abonnemangstandvården som Halland ska införa i höst tror länets tandvårdschef Gunilla Swanholm. För abonnemanget främjar regelbundna besök eftersom det bygger på en fast månads- eller årsavgift som täcker all tandvård. Medan det nya tandvårdsförslaget kan uppmuntra folk att vänta tills tänderna blir riktigt risiga, helt emot friskvårdstanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista