Kvinna dömd för knivdråp på sin man

I dag kom domen mot den 46-åriga kvinna i Skummeslövstrand som i november i fjor knivdödade sin man. Tingsrätten dömer kvinnan till sex års fängelse för dråp, inte mord som hon åtalades för

Kvinnan har under många år levt under stark press från sin man, som ofta hotade henne och även slog och sparkade henne.

Den här novemberkvällen var den 55-årige maken ovanligt hotfull och kvinnan ringde därför efter grannar, som kom över för att försöka lugna mannen.

En granne ville ringa polisen och erbjöd också kvinnan och dom två barnen att sova hos henne, men det ville inte den 46-åriga kvinnan. Enligt grannarna var kvinnan mer rädd den här kvällen än vad dom någonsin tidigare sett henne.

När grannarna gått hem fortsatte mannen att hota kvinnan och slängde bland annat en hammare rakt in i väggen under bråket. Kvinnan har sagt i förhören att det på något sätt exploderade i huvudet på henne och hon fick panik.

Mannen gick och lade sig och den 46-åringen strök honom över huvudet för att få honom att somna. När han somnat gick hon ut i köket och hämtade två knivar och högg sedan ihjäl sin man.

Inte mindre än 64 stick hittade rättsläkaren, som också kunde konstatera att mannen gjort motstånd och att själva attacken pågått i mellan en halvtimme och en timme.

Tingsrätten valde att rubricera dådet som dråp och inte mord på grund av att kvinnan under många år hotats och lev under press. Men någon nödvärnssituation, då straffrihet kan ges, handlade det inte om, eftersom kvinnan knivhögg sin man när han sov. Sex år än minimistraffet för dråp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista