Halländska företag får dispens från elektrikerstrejk

På måndag, den sjunde maj, så utökas konflikten mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen, EIO, Elektriska installatörsorganisationen. Elektrikerförbundets tredje varsel träder i kraft, vilket innebär strejk.

I Halland berörs Hylte Elektriska AB, som tidigare varslats om övertidblockad, och den här gången även SKG Installations AB i Falkenberg.  

Hylte Elektriska AB med sju anställda har fått dispens från strejken, men ägaren Mikael Nykvist, vet inte varför, eftersom han inte begärt det. Han har tidigare sagt att en strejk skulle vara en katastrof för företaget.

På SKG Installations är det fem av sex anställda montörer som tagits ut i strejk. Där har man begärt och fått dispens för jobb som görs åt två Falkenbergsföretag, som exporterar maskiner utomlands. Övriga jobb kan man dock inte utföra, säger ägaren Gunnar Karlsson.

Parterna ska träffa medlarna under dagen. Och ytterst hotar facket med ytterligare strejkvarsel. Arbetsgivarorganisationen EIO har samtidigt kontrat med motaktioner i form av en lockout mot samma arbetsplatser som elektrikerfacket strejkvarslat.

Konflikten handlar främst om fackets krav på avgifter som ska betala av arbetsgivarna och som ska gå till att granska att kollektivavtalets spelregler följs på arbetsplatserna.