Zand röstar som Sverigedemokraterna

Kommunfullmäktigeledamoten Michael Zand i Halmstad nu bestämt sig. Han kommer i fortsättningen att stödja och rösta med Sverigedemokraterna. Den tidigare borgerliga majoriteten har därmed försvunnit och i stället väger det jämnt mellan blocken.

Tidigare har Zand lämnat moderaterna, och detta innebär att den borgeliga alliansen inte längre har egen majoritet i Halmstads kommunfullmäktige.

Det borgerliga blocket med SPI har nu 35 av 71 ledamöter i fullmäktige. Sverigedemokraterna blir därmed tungan på vågen när det råder oenighet mellan vänsterblocket och den borgeliga alliansen.

Upprinnelsen till avhoppet var ett debattinlägg av Michael Zand i fullmäktige för några veckor sedan. Han sa då att hans sympatiserade med Sverigedemokraterna när det gäller invandring.

Med dagens valsystem så är det partiernas ansvar att se till att rätt personer hamnar på listorna. Det säger statsvetaren Jörgen Johansson apropå att Michael Zand hädanefter,  kommer att stödja och rösta med Sverigedemokraterna.

Alla valda ledamöter sitter på ett personligt mandat, vilket gör att det som Michael Zand gör är riktigt i lagens mening.