Inget behov av mer äldrebostäder i Hylte

Inte förrän på 2020-talet finns det egentligen nåt behov av fler platser i så kallat särskilt boende för gamla i Hylte kommun. förutsatt att andra former av äldreomsorg tas till vara. Det visar en rapport, som bygger på befolkningsprognoser för Hylte ända fram till 2030.

Rapporten är en del av den utredning om framtidens särskilda boende, som kommunpolitikerna beställt. Svenskarna blir allt äldre och hylteborna utgör inget undantag. Fler gamla ändrar förutsättningarna och behovet av bostäder för äldre. Men det är inte givet att det kommer att behövas fler platser i särskilt boende, alltså för dom gamla som bor på hem. I stället kan vanliga bostäder byggas så dom fungerar bättre för hyresgäster långt upp i åldrarna, hemtjänsten kan utvecklas och fler korttidsplatser inrättas, alla åtgärder som minskar behovet av särskilt boende. Det här är något som den här rapporten tar hänsyn till i sina beräkningar. Det är alltid vanskligt att försöka räkna fram befolkningssiffror i en kommun så långt fram i tiden som 2030. Därför har rapporten valt att dels göra en prognos från nu och fram till 2015, dels en som grundar sig på en specialkörning av SCB, statistiska centralbyrån, och som går ända till 2030. Och i stort råder det balans mellan efterfrågan och tillgång på platser i särskilt boende i Hylte. I dag finns det 136 lägenheter i kommunens fyra äldreboenden Malmagården i Hylte, Höstro i Långaryd, Sjölunda i Torup och i Unnaryd. 2015 kommer det till och med att finnas tomma lägenheter, men dom försvinner undan för undan fram till 2030, så i stället en liten brist på drygt tio platser uppstår. Enligt rapporten kommer Höstro att ha platser över, Malmagården däremot en brist på platser, Sjölunda i balans utan behov av utbyggnad och i Unnaryd behöver det byggas fler lägenheter. Kanske inte oväntade slutsatser med tanke på tidigare förslag om att lägga ner Höstro och bygga nytt i Unnaryd, förslag som orsakat stora protester och splittring i Hylte kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".