Allt färre vuxna ser till allt fler barn

Barngrupperna på fritidshemmen blir allt större och antalet barn per anställd blir också fler. Det visar ny statistik från Skolverket. I Halland märks tendensen allra tydligast i Halmstad där barngrupperna 2006 i snitt innehöll nästan 34 barn. Dessutom gick det 23 barn per anställd.

Storleken på barngrupperna i förskolan har diskuterats mycket de senaste åren, och där har också barngrupperna minskat och personaltätheten ökat konstaterar skolverket.

Däremot ser det annorlunda ut på fritidshemmen, som är alltså är skolbarnens barnomsorg. Barngrupperna är ungefär dubbelt så stora som i förskolan, i Halland ligger barngruppernas storlek i snitt på mellan 29 och 34 barn.

När der gäller hur många barn det går per anställd så varierar det en hel del.

Allra bäst i det avseendet är man i Hylte där man i snitt visserligen har länets största barngrupper, men där man bara har 10 barn per anställd. I Varberg och Halmstad har man ungefär lika stora barngrupper, men där går det drygt 23 barn per anställd.

Enligt skolverkets statistik så har de mindre kommunerna ofta också mindre barngrupper och och högre personaltäthet, medan kommuner med mellan 50 och 200 000 invånare har större grupper och lägre personaltäthet.

Men i Halland skiljer sig Kungsbacka från den trenden genom att ha förhållandevis små barngrupper och relativt hög personaltäthet på sina fritidshem, trots att man är en stor kommun. Kungsbacka hade förra året i genomsnitt länets minsta barngrupper och det gick 18 barn per anställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".