Föroreningar under Falkenbergs gymnasium

Det finns risk för att ångor från lösningsmedel som finns i marken under Falkenbergs gymnasieskola kan tränga in i den västra delen av skolans huvudbyggnad. Det visar resultatet av den markundersökning som gjorts vid skolan, på uppdrag av länsstyrelsen. 

Det ska göras en förnyad provtagning för att bekräfta halterna. Men risken för att de ska ta sig in i skolan ångvägen, bedöms som liten, säger Inge Emanuelsson, som är stadsbyggnadschef i Falkenbergs kommun.

Ett garveri låg förr i tiden på tomten och det är föroreningar från det som nu kartlagts. Undersökningen visar också att det finns metaller i marken, halter som ligger över riktvärdet har uppmätts på 8 av 21 provtagnignspunkter. Men enligt Inge Emanuelsson, så är de uppmätta föroreningarna långt mindre än av konsulten förväntat sig. Ytterligare undersökningar rekommenderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".