Fritidshem - mer kontroll än verksamhet

Arbetet på fritidshemmen har gått från att bedriva pedagogisk verksamhet till att vara en kontrollmaskin. Det säger Stig Palmgren, fritidspedagog i Halmstad som under drygt 20 år sett sitt yrke förändras i takt med att barngrupperna blir allt större.

Barngrupperna på fritidshemmen blir allt större och det går fler och fler barn per anställd. Trenden med större barngrupper och lägre personaltäthet på fritidshemmen ser likadan ut i hela Halland, men det är Halmstad kommun som har de sämsta siffrorna, något som både Skolverket och facket har uppmärksammat.

Det har varit ett medvetet val att satsa resurser på personal i förskolan istället för på fritidshemmen. Det säger det socialdemokratiska kommunrådet Anders Rosén i en kommentar till att barngrupperna på Halmstads fritidshem är störst i länet.

- Det var ett mycket medvetet val, att ju tidigare vi sätter in resurserna desto bättre är det, säger Anders Rosén.

Rosén, som i många år var ordförande i barn och ungdomsnämnden delar i och med det åsikt med den nuvarande ordföranden i Barn och Ungdomsnämnden, moderaten Ann-Charlotte Westlund.

- Vi har valt att prioritera förskolan, men vi är ju skyldiga enligt lag att bedriva den här verksamheten också, säger Ann-Charlotte Westlund.

Och enligt Ann-Charlotte Westlund så har alliansen satsat resurser på skolbarnomsorgen i sin budget, hur mycket det förslår återstår väl att se.

Andrs Rosén säger också att det är upp till skolan och fritidshemmen att fördela resurserna över dagen på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".