Länsstyrelsen kan stoppa detaljplaner av klimatskäl

Klimatförändringarna ger en ny aspekt på begreppet strandnära lägen. Det har en statlig utredning upptäckt och nu vill man ge länsstyrelserna ökade befogenheter.

På kollisionskurs, nu gäller det klimateffekterna på havet utmed hallandskusten och länets stora åar som krockar med vår längtan att bo vid vattnet. En längtan som kommunernas detaljplaneläggare så klart vill tillfredställa, det tror i alla fall den statliga klimat- och sårbarhetskommittén.

Därför vill utredarna ge länsstyrelserna rätt att säga stopp till kommunala detaljplaner som inte tar tillräcklig hänsyn till risken för översvämningar på grund av klimatförändringar.

Länsarkitekt Peter Nordström på länsstyrelsen i Halland säger att det här inte är något nytt, utan att de arbetat med de här frågorna i flera år och kommunerna har vetat om det här. Enligt honom är skillnaden nu att medvetenheten hos allmänheten ökat och att det sätter större press på kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".