Demonstranter fick inte träffa politiker

De ledande politikerna i den borgerliga majoriteten i Falkenberg ville inte möta dem som på måndagen demonstrerade mot de planerade nedskärningarna inom äldreomsorgen. Det väckte irritation och besvikelse bland många.

– De skickade ut en sekreterare som tog emot namnlistorna. Jag tycker ändå de kunde komma ut och kommentera nerdragningen, säger Katarina Fors som jobbar på ett servicehus, och försökte få tala med politikerna.

Tror du att det här ökar på ilskan ute på arbetsplatserna?

– Det är svårt att säga, det är ju oroligt redan i dag.

När uppemot 200 falkenbergsbor, anställda och anhöriga, i dag samlades utanför stadshuset för att överlämna namnlistor och protestera mot vad de anser ständiga besparingarna inom äldreomsorgen, vägrade de ledande politikerna att ta en paus i de pågående förhandlingarna.

Socialdemokraterna kom ut
Efter att ett viktigt budgetärende avslutats, valde ändå de socialdemokratiska ledamöterna i oppositionen att lämna sammanträdet för att gå ut och prata med demonstranterna.

Kommunrådet Gerry Norberg förklarar varför han valde att gå ut.

– Vi har ju samma åsikt som de demonstrerande, så det är inget svårt för oss.

Varför kommer inte den borgerliga majoriteten ut?

– Det pågår ett sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott, och det var inte färdigt. Man diskuterar just nu en motion om medborgarförslag, och det är tydligen viktigare än att komma ut och träffa människor som protesterar. Det hade gått alldeles utmärkt att bryta. Frågan kom aldrig upp utan sekreteraren kom in med ett papper till Mari-Louise Wernersson, och hon sa att hon inte hade tid. Ingen diskussion i övrigt.

Ni hann inte under mötet nu spontant ta upp en diskussion om det här?

– Vi påtalade att det pågick en demonstration här ute, men det var ointressant. Varför vi inte kom ut klockan elva var för att de lägger budgetramar för nästa år med fortsatta besparingar, säger Gerry Norberg, socialdemokrat och kommunråd i Falkenberg.

Blev inte kontaktad
Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, säger att hon inte blivit kontaktad i förväg av dem som demonstrerade. Hon säger till P4 Radio Halland att om hon hade blivit kontaktad så hade hon sett till att gå ut och ta emot den namnlista som demonstranterna hade med sig.

De ledande politikerna satt i ett viktigt budgetmöte när demonstrationen hölls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista