Moral och etik diskuterades på Lv 6

På måndagen diskuterades moral och etik på Lv 6 i Halmstad när Gunilla Wahlén, riksdagsledamot för vänsterpartiet och ledamot i försvarsutskottet, besökte regementet.

Wahlén är en av dem som reagerat kraftigt på tidningen Värnpliktsnytts artikel att värnpliktiga gått på striptease, och hon efterlyser mer fokus på moral- och etikfrågor.

Men Olof Lind, som är huvudförtroendeman för de värnpliktiga på Lv 6, tror att stripshower kommer att vara populära bland de värnpliktiga också framöver.

”En cool grej”
– Tyvärr är väl majoritetens syn på det här att det är en rätt häftig grej. Har man läst artikeln i Värnpliktsnytt, så ses det som hände mest som en cool grej, ett lyckat resultat av kvällen, säger han.

Paloma Blanco, från nätverket för värnpliktiga, kommenterar historien om stripshower så här.

– Det blir naturligtvis en påfrestande situation att se kamrater, som du arbetar med dagligen, som du duschar med och byter om inför, agera på ett väldigt sexuellt sätt efter ett erotiskt uppträdande. Men många bryr sig helt enkelt inte.

Tycker ni att moral- och etikfrågor får tillräckligt stort utrymme på Lv 6?

– Det är inte tillräckligt, uppenbarligen. Vi behöver mer, säger huvudförtroendeman Olof Lind.

– För mig personligen får de göra vad de vill på sin fritid, sen förstår jag att Försvarsmakten inte vill ha med det att göra, säger värnpliktiga befälet Matilda Grau på Lv 6.

– Min generella uppfattning är att de flesta rycker på axlarna. Jag har många som jag känner som var där.

Tycker de det är larvigt att det kritiseras?

– Det har jag faktiskt ingen uppfattning om, egentligen. Det har vi faktiskt inte pratat om så mycket på plutonen, utan de var där, de hade kul. Sen var det en artikel om det, det är egentligen det jag vet, säger Matilda Grau på Lv 6.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".