Skatten ska höjas i Falkenberg

Falkenbergs borgerliga allians gör tvärtemot den borgerliga regeringsalliansen och höjer skatten i stället för att sänka den. Från och med nästa år ökar skatten med 82 öre, pengar som ska finansiera allt högre driftskostnader i kommunen.

– Vi har fler och fler äldre som lever längre, det vill vi alla göra så det ser vi inte som något bekymmer, men det ger kostnader. Vi har också inflyttning, vi får fler barn, vi behöver förskola. Vi har också ett stort investeringsbehov som gör att vi behöver höja skatten, säger Mari-Louise Wernersson, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande.

Men det var inte bara skattehöjningen som var oväntat i budgeten. Alliansen, alltså centerpartiet, moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och Aktiv Politik, vill också att kommunala verksamheter ska tas över av personalen.

Kommunägda fastigheter ska säljas
Hyresgäster som vill köpa sina lägenheter ska få det, och sen ska också kommunen sälja fastigheter för att få in pengar till investeringar fram till 2012. Det handlar om äldreboendet Boken, en idrottshall i Ullared, förskolor, cykelleder, och till och med en ishall, en fråga som hängt med i falkenbergspolitiken sen 70-talet.

Men vilka fastigheter tänker kommunen sälja?

– Det är en hel del som vi inte har användning av nu. Ett exempel är Täppans förskola som så småningom kommer in i Boken, den äldreomsorgsenhet som vi bygger, där det kommer att vara förskolai botten. Den fastigheten kan vi sälja, och det är fler, säger Mari-Louise Wernersson.

Ni vill också att personalen på många håll ska ta över till exempel förskolor, äldreboende och Klitterbadet, där ni redan varit i kontakt med personalen. Varför då?

– Vi tror att de är väldigt bra på att utveckla sin verksamhet och att de får en bättre arbetssituation där man mer bestämmer, och också kanske mindre möten och mer arbete i verksamheten.