Ringhals kärnkraftverk.

Turbinerna byts på Ringhals

Just nu pågår de största arbetena någonsin på den tredje kärnkraftsreaktorn i Ringhals, allt i syfte att återigen kunna höja effekten om ett år, enligt blockchefen Ingemar Engkvist.

– Det är det största revisionen vi har haft någonsin, i alla fall det antalet åtgärder. Det är väldigt många människor som är inblandade och det är ett komplext samspel, säger Ingemar Engkvist.

Full aktivitet
I turbinhallen på Ringhals 3 är det full aktivitet under den årliga avställningen som i år är längre än vanligt. Man ska hinna med 3 000 olika arbeten, där ett av de största är att byta högtrycksturbinerna.

Det är turbinerna som snurrar när vattenångan passerar, och av snurrandet skapas elektricitet i generatorerna.

Samtidigt görs förstås många andra jobb och kontroller och tester. Mmålet med alltihop är kunna ta det andra trappsteget i effekthöjningen.

Det andra trappsteget
Första steget från 100 till 108 procent tog man i fjol. Nästa år ska man upp på 113 procent. Och Ingemar Engkvist menar att det går att köra reaktorn hårdare utan att ge avkall på säkerheten.

– Vi har med moderna metoder och med modernt regelverk gjort säkerhetsanalyser över hela anläggningen. De analyserna visar att vi kan höja effekten med bibehållna säkerhetsmarginaler eller till och med förbättrade säkerhetsmarginaler i vissa avseenden, säger Ingemar Engkvist, chef för Ringhals 3.

De största arbetena på Ringhals görs i år på 3:an och 4:an, den sistnämnda tas ur drift 19 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista