Flicka döms för förtal av sin lärare

En 15-årig flicka från Halmstad ska betala 35 000 kronor i skadestånd till sin före detta lärare. Tingsrätten anser att flickan gjort sig skyldig till förtal när hon för två år sen anmälde sin lärare för sexuellt ofredande.

Det var när flickan var 13 år som hon berättade för sin rektor att läraren smekt henne över rumpan. Rektorn trodde flickan och stängde av läraren från hans tjänst.

Åklagare ansåg aldrig att polisanmälan om sexuellt ofredande kunde styrkas, men anmälan fick konsekvenser för läraren som blev av med sitt jobb som lärare, deprimerad och sjukskriven.

Läraren har sen på egen hans stämt flickan för förtal och krävt skadestånd. Enligt läraren var det hela en hämnd från flickans sida eftersom han sagt åt henne och en kompis att lämna klassrummet när de stod och pratade.

Och tingsrätten anser alltså att flickan inte kunnat styrka sin version av det som hände. Klasskamraterna såg ingenting och hon själv har enligt tingsrätten lämnat uppgifter som gör att rätten tycker att det är i ”högsta grad osäkert om läraren över huvud taget rört henne.”

Tingsrätten skriver också i sin dom att läraren genom flickans anmälan inte bara förlorat sitt arbete som lärare utan också sin heder bland sina kollegor och skolförvaltningens personal

Flickan döms därför alltså som skyldig till förtal. Däremot tycker inte tingsrätten att det handlade om någon hämnd från flickans sida.