Unnarydspyromanen åtalas

På torsdagen åtalades den 30-åriga tidigare deltidsbrandman som har anlagt flera bränder i Unnaryd. Mannen har vid samtliga tillfällen, utom ett, varit med och släckt bränderna som han anlagt. Det även när han inte hade jour.

Åtalet vid Halmstads tingsrätt gäller sju fall av mordbrand, ett mordbrandsförsök och fyra fall av skadegörelse från den 12 juli 2006 till den 6 april i år.

Mannen säger i förhör att tankarna om att anlägga bränder dök upp förra sommaren när det var stressigt på jobbet. Första gången han tänder eld är det i en container för pappersåtervinning i juli 2006.

Nästa brand är hembygdsgården med boningsmuséet och bonader värderade till miljonbelopp. Sen går det vidare med fritidshus, husvagnar, en lada, industrilokaler och virkesupplag.

Först nekade han till att ha anlagt bränderna, men i ett förhör i april i år erkände han i stort sett samtliga. Han nekar till fyra bränder, som han inte åtalas för. Bland annat två i Unnaryds snickeri.  

På frågan om hur han valt ut platserna, säger han att det som var viktigt för honom var att inte skada människor eller djur och att det var insynsskyddat.

Han kan inte riktigt förklara varför han anlagt bränderna, men säger att det kan liknas vid ett slags tvång. Han har använt sin egen bil och risken för upptäckt har varit stor. Han skrev också vid ett tillfälle en post-it lapp med texten ”förlåt, men jag måste”. Lappen visade på TV-programmet Efterlyst och han och hans fru konstaterade att det var väldigt likt hans handstil.

Ryktena om att han kunde vara skyldig dök upp vid årsskiftet och polisen har bland annat använt kamerabevakning mot hans hus. Genom det har man kunnat konstatera att mannen lämnat felaktiga uppgifter om när han lämnat sin bostad.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången börjar i nästa vecka.

Skadeståndsanspråket från länsförsäkringar uppgår till 10 miljoner kronor.