Unikt tidningstryckeri i Kungsbacka

Tidningen Norra Hallands gamla tryckeri i Kungsbacka är kulturhistoriskt unikt i hela Europa. Det visar den utredning som nu är klar, berättar kommunantikvarie Wivi-Ann Reit.

– Nu är detta utrett ordentligt och då visar det sig att det alltså är en unik anläggning i europa, det finns ingen motsvarighet till det. Så vi har fått det bekräftat, säger Wivi-Ann Reit.

Utredningen som gjorts under våren visar alltså klart att det gamla blytryckeriet på tidningen Norra Hallands gård i Kungsbacka verkligen är ett så värdefullt teknikarv och kulturarv som man länge har trott.

Nu vill kulturtjänstemännen ha klartecken till att ta reda på närmare vad det skulle kosta att göra tryckeriet till museum.

Utredningen har också kartlagt vilka insatser som behövs för att hela kvarteret Söderbro, där tryckeriet ligger, ska kunna tillvaratas på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".