Rikligt regn ger dåligt badvatten

Flera badvattenprover tagna under juni månad längs med Hallandskusten har visat att vattnet varit otjänligt. Det gäller prov tagna i Halmstad, Varberg och Kungsbacka kommun.

– De många och kraftiga regnskurarna kan vara en orsak, säger Ann-Kristin Ebbeståhl, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstad. Det brukar märkas på proverna när det regnat mycket.

I halmstad var det prover på Hagön, Tjuvahålan och Östra Stranden som visade på otjänligt vatten.

Juni månad har varit ovanligt regnrik, särskilt i Halmstad där det har regnat mest i hela Sverige enligt SMHIs mätningar, 242 milimeter har det kommit. Så mycket har det inte regnat i Halmstad i juni sedan 1980.

Även resten av Halland har fått sin beskärda del och nederbörden har grumlat badvattnet på många håll.

I Lerkil i Kungsbacka och i första vik på Getterön i Varberg har vattenproverna också varit otjänliga och på andra håll har de varit tjänliga, men med anmärkning.

Nya prover tas på de platserna, men någon allmän badvarning behövs inte, enligt Stefan Larsen som har hand om proverna i Varberg.

– Vi brukar säga det att när det regnar våldsamt så ska man tänka sig för under de närmaste timmarna efter regnet. Men efter det är det inga problem, vi har haft jättefint vatten för övrigt, säger Stefan Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".