Gratis sjukvård nytt (s)-löfte

Socialdemokraterna i Halland vill att all sjukvård i Sverige ska vara gratis. Distriktsstyrelsen har skrivit till partiledningen för att förmå den att göra kravet på avgiftsfri vård till en valfråga 2010.

Socialdemokraterna har en arbetsgrupp som granskar välfärdsfrågor inför nästa val. Den lär nu få den här frågan på sitt bord. I gruppen finns Jana Nilsson från Varberg. Han tror att gratis vård kan vara realistiskt.

– Det är jag övertygad om. Det finns ju andra länder där vården är gratis, så det är klart att det finns en realism i det, säger Jana Nilsson.

Han medger att det finns en risk att människor söker sig för ofta till sjukvården om den är gratis. Men han tror att konsekvenserna av att inte söka vård som kostar blir större.

Huvuddelen av vården är redan idag finansierad med skatten. Avgifterna står bara för en liten del. Det skulle alltså inte behöva betyda jättelika skattehöjningar.

Men avgifterna har också andra funktioner som att styra folk att välja rätt vårdställe. Det finns alltså många aspekter att ta hänsyn till. Men gratis vård skulle bli ett bra vallöfte tror Jana Nilsson.

– Det är en stor tydlighet i hur man ser på den generella välförlden och en sjukvård som är till för alla, säger Jana Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".