Försvunnen bosnier hittad död

För femton år sedan tillfångatogs och försvann Narcisa Bosnos pappa, när familjen levde som flyktingar i Montenegro. Sedan dess har familjen, som numera bor i Laholm, försökt få klarhet i vad som hände. På måndagen fick familjen beskedet att faderns kvarlevor hittats.

Narcisa Bosno blev då uppringd av en man som är känd för sitt arbete med att identifiera krigsoffer som begravts anonymt i forna Jugoslavien.

Kroppen hade hittats på en kyrkogård utanför Belgrad, långt från den ort i Montenegro som pappan och ett hundratal andra bosniska män bortfördes från 1992.

Staten Montenegro har nyligen dömts att betala skadestånd till familjen Bosno och flera andra drabbade familjer.

Men exakt vad som hände har inte kommit fram. Vad man vet är att männen lämnades över till serbiska styrkor i Bosnien. Troligen avrättades de där, kropparna kastades i floden Drina och flöt vidare ut i Donau och Sava tills de slutligen spolades upp utanför Belgrad, där någon begravde dem.

Och även om det gör ont att tänka på det som hänt så känner Narcisa Bosno en stor lättnad.

– På något sätt ger det mig också en sorts frid. Det har ju gått många år och vi har ju vetat att han är död. Det känner man ju i sitt hjärta, så att få lov att ge honom en värdig begravning är en del i sorgeprocessen, säger Narcisa Bosno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".