PRO: Maten billigast i Halland

Nu är maten i Halland åter igen billig, enligt den årliga undersökningen från Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Från att ha varit näst sist på listan i fjol har länet gått till att vara billigast i hela Sverige enligt undersökningen. Men någon större prissänkning handlar det inte om. Skillnaden beror istället på hur PRO har räknat och mätt.

Under flera år har PRO satt ihop en matkorg med vanliga varor och jämfört hur priserna skiljer sig mellan olika butiker och olika län. Halland brukar tillhöra de billigare, men i fjol hade plötsligt matkorgen fördyrats med nästan 80 kronor.

Rankas som billigast
Det visade sig bero på att några av de billigaste butikerna halkat ur undersökningen, vilket drog upp snittpriset rejält. Men i år är flera stormarknader tillbaka igen och Halland rankas som det billigaste länet. Nått som Kjell Persson från länets PRO-avdelning gläds åt.

– Ja, som ansvarig för det här i Halland tycker jag naturligtvis att det är jätteroligt att man kan handla billigt, säger han.

Annat räknesätt
Jämförelsen mellan länen räknas också ut på ett annat sätt i år med median i stället för snittpris vilket är säkrare enligt PRO.

Totalt ingår 26 halländska butiker i årets undersökning, men inga utländska lågprisbutiker eftersom de inte för tillräckligt många av de varor som PRO valt ut.

Billigast i länet var Hajen i Varberg och dyrast Skotten i Laholm. Prisskillnaden mellan dem var drygt 220 kronor för de 60 varorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".