Mobilförbud övervägs

Swebus överväger att helt förbjuda sina busschaufförer i Halland att använda mobiltelefoner. Ett liknande förbud infördes nyligen på Göteborgs Spårvägar.

– Det här är en fråga som diskuteras, säger Daniel Modiggård Swebus trafikområdeschef i Varberg och Falkenberg. Ett mobilförbud är tänkbart, men eventuella negativa konsekvenser måste ses också diskuteras.

Swebus kör det mesta av busstrafiken åt Hallandstrafiken - och redan i dag gäller strikta regler - mobiltelefonen får bara användas för korta tjänstesamtal och bara om kommunikationsradion inte går att använda. Men reglerna följs inte alltid.

– Vi får tyvärr in rapporter om samtal av privat karaktär och det följer vi upp med berörd förare och tar ett samtal om det, säger Daniel Modiggård. Vi påpekar hur viktigt det är ur trafiksäkerhetssynpunkt att vi minimerar samtal under körning.

Nu diskuterar Swebus med Hallandstrafiken om att skärpa reglerna ytterligare - i praktiken återstår då egentligen bara ett totalförbud.

Dan Johansson som kör buss i Varberg ser inga större problem med det - men han är inte så säker på att kommunikationsradion alltid är mer trafiksäker att prata i.

– Det är sak samma, för det är koncentrationen är den samma och då är det kanske smidigare i mobilen än i kommunikationsradion, säger Dan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".