"Naturreservat kan växa igen"

När pengarna till så kallade gröna jobb tar slut efter sommaren är risken stor att naturreservat växer igen och fornminnen blir vanskötta. Det menar Kill Persson på länsstyrelsen som nämner stranddynerna i Tönnersa naturreservat som exempel.

– Här tror jag vi får svårt att försvara öppenheten i dynerna i förlängningen, och det här med strandstädning och sånt, säger Kill Persson.

Hur stor är risken att det blir så illa?

– Den är uppenbart stor för arbetslagen försvinner sista augusti. Det kan dröja innan nya arbetsmarknadsåtgärder blir tillgängliga, och då tappar ju vi folket.

Kill Persson tar reservaten kring Laholmsbukten som exempel på där det behövs många dagsverken för att skogen inte ska växa ända ut på stranddynerna till exempel i Tönnersa.

Pengarna snart slut
Den sista augusti tar pengarna slut till de 50-talet personer som sköter om de halländska naturreservaten och fornminnena.

Kommunerna har fått frågan om de kan hjälpa till men intresset har varit magert, och några nya statliga arbetsmarknadspengar är ännu inte i sikte.

Lever i ovisshet
Mats Abrahamsson jobbar just nu med fornminnen utanför Halmstad. Det är inte första gången han lever i ovisshet om vad som ska hända när det nuvarande jobbet tar slut.

– Man har ont i magen varje månad innan man slutar, man mår ju inte riktigt bra psykiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".