Ringhals bemöter nättidningsuppgifter

Ett företag som nyligen vann upphandlingen om bombhundar till kärnkraftverket Ringhals har en kriminellt belastad person i sin ledning. Marknadschefen har dömts för 18 olika vålds- och bedrägeribrott till långa fängelsestraff - och det var också han som företrädde säkerhetsföretaget vid upphandlingen.

Uppgifterna publiceras av nättidningen Realtid.se och bemöts av Torsten Bohl, informationsansvarig på Ringhals.

– Vi har inte livstidsstraff i Sverige och de kriminella handlingar som den här mannen har begått begicks för över tjugo år sedan. Jag ser ingen anledning att det ska vara belastande tjugo år senare, eftersom han skött sig efter det, säger Torsten Bohl.

Vid en upphandling kontrollerade Ringhals tre saker om anbudsgivaren: Om företaget hade några anmärkningar på sig, om man hade ett bra system för ledning av verksamheten och om produkten - i det här fallet bombhundarna - höll måttet.

– I det här fallet har företaget utomordentliga referenser från ett ganska stort antal kunder som vi har undersökt och talat med.

Enligt Realtid.se så har det förekommit kritik mot det sätt som hundarna sköts på och miljö- och hälsoskyddskontoret i Göteborg har utfärdat krav på åtgärder, vad säger du om det?

– Vi har varit i kontakt med miljö- och hälsa i Göteborg och  visst det har kommit anmälningar gentemot det här företaget men miljö- och hälsa har också konstaterat att man har en god dialog med företaget och att företaget har åtgärdat de anmärkningar som är riktade mot företaget.

– För vår del finns det inget för närvarande som hindrar att vi kommer att teckna kontrakt med det här företaget, säger Torsten Bohl, informationsansvarig på Ringhals.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".