Försvaret har brist på bostäder

Antalet elever på Försvarsmaktens utbildningar i Halmstad ökar i höst och nu räcker inte bostäderna till. Den så kallade kadettbyn är full och ett hundratal blivande kaptener har än så länge ingenstans att bo.

Golftävlingen Solheim cup i september förvärrar också läget, och medan den pågår har försvaret lagt in studier hemifrån för att inte behöva konkurrera om bostäder just då.

När solehim cup är över och suget efter bostäder minskar hoppas försvaret att bostadsfrågan har löst sig för eleverna. I Halmstad diskuteras just nu bostadsfrågan med en kursgård och en camping i Tylösand. Annonser i tidningen har också gett resultat. Ett tjugotal lediga bostäder har kommit in och det är hyfsat säger Jan Dorf, planeringschef på försvarsmaktens tekniska skola:

– Det ser bättre ut än vad jag trodde från början faktiskt.

Men räcker det?

– Nej i dagsläget så är det en brist, men det är också en angenäm brist beroende på att officersutbildningen har varit inställd ett antal år och det är glädjande att den startar upp igen, säger Jan Dorf.

Försvarsmakten i Halmstad hoppas också på fortsatta satsningar här så kadettbyn kan byggas ut som planerat. Beslut om det kommer i höst.

Redan till våren hade det behövts nya platser när 30 tekniker från Tjeckien och Ungern ska utbildas på Jas 39 Gripen, då får några av de 400 som fått höstens platser maka på sig.

– 30 av dem måste lämna kadettbyn under vårterminen, säger Jan Dorf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".