Fler föder i Varberg

Sommarens ansträngda personalsituation på förlossningsavdelningarna i Göteborg gör att fler kvinnor i stället söker sig till Varberg för att föda. Det konstaterar Bengt Karlsson på KK i Varberg.

– Vi vet ju om att det är en mycket ansträngd situation inom förlossningsvården i Göteborg, både på Mölndal och Östra sjukhuset och vi har haft förfrågningar om att kunna hjälpa till att ta emot patienter och det gör vi hela tiden för att avslasta, säger Bengt Karlsson.

I juni månad förlöstes 180 kvinnor i Varberg - det är ungefär lika många som i fjol. Men bara under den första halvan i juli genomfördes 120 förlossningar, en ökning med 10 till 15 procent jämfört med förra året.

Det är framför allt kvinnor från Västra Götaland som står för ökningen.

Och enligt Bengt Karlsson så har Sjukhuset i Varberg klarat den här tillströmningen, trots att det inte heller i Varberg är så lätt att hitta sommarvikarier.

– Vi har klarat det på ett mycket bra sätt givetvis genom att vår personal tänjer sig till sitt yttersta för att ge en säker vård men vi är på marginalen, säger Bengt Karlsson. Vi känner av en brist inför varje sommar, men tack vare ett fantastiskt arbete av våra avdelningschefer så har vi även i år klarat att bemanna upp på ett mycket klokt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".