Förseningen kostar Ringhals 150 miljoner kronor.

Försenad översyn dyr för Ringhals

Sommarens översyn av Ringhals tredje kärnkraftsreaktor har tagit mycket längre tid än beräknat. Den största leverantören har inte klarat att hantera de stora arbetena med att byta högtrycksturbiner och generatorer, enligt chefen för Ringhals 3, Ingemar Engkvist.

– Det är en avsevärd försening. Det innebär en genomförandetid som är mångdubbelt längre än vad vi hade räknat från början, säger Ingemar Engkvist.

Kostar 150 miljoner
Det är de största arbetena någonsin på Ringhals 3 som har visat sig spräcka alla tidplaner.

Att reaktorn nu står stilla en och en halv månad för länge väntas kosta i runda tal 150 miljoner kronor.

– Till det kommer kostnader för en väsentligt längre revision, det är personal som är engagerad under en mycket längre tid än beräknat från börja. Det här är ett stort ekonomiskt avbräck för oss, säger Ingemar Engkvist.

”Ett gemensamt ansvar”
Det är den franska företaget Alstom som haft huvudansvaret för att byta högtrycksturbiner och generatorer på RH3 i år. Enligt Ringhals har Alstom underskattat hur stort och komplext arbetet är, men även Ringhals har sin del av ansvaret.

– Ett stort ansvar ligger naturligtvis på leverantören som skulle leverera en färdig lösning till oss, men totalt sett har vi ett gemensamt ansvar för det misslyckandet i år.

– Det har varit svårigheter med att konstruera själva rörsystemet, det har varit svårt att koordinera resurserna som kommer från många olika delar av Europa, det är ont om resurser i Europa för den här typen av arbete. Så sammantaget ett antal problem som har lagrats på varandra och varit orsak till den här förseningen, säger Ingemar Engkvist.

Leverantörsbyte kan bli aktuellt
Det är inte första gången som det franska företagets insatser på Ringhals ifrågasätts. Det gick bra på fyran i fjol, men det har tidigare varit problem på Ringhals 1. Och en möjlig slutsats av den utredning som nu ska ske kan bli att man byter leverantör.

– Efter vår analys är gjord gör vi våra slutsatser utifrån det, säger chefen för Ringhals 3, Ingemar Engkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".