Småföretagare tar ingen semester

Många småföretagare tar ingen eller mycket kort sommarsemester. Det visar en enkät som Företagarförbundet gjort. Nästan hälften av småföretagarna är lediga maximalt två veckor.

Kristoffer Johansson, som driver Johanssons måleriservice i Unnaryd, tar ingen sammanhängande semester alls i sommar.

– Den uteblir nog, tror jag. Man bokar upp så mycket jobb på sommaren. Det går att vara ledig men då får man släppa jobb man gärna vill ha, säger han.

Hur mycket kommer du att vara ledig under hela året då?

– Jag planerar att åka iväg på vintersemester någon månad. Jag brukar försöka det, men i vintras var jag inte ledig någonting knappt.

Ledig strödagar
Kristoffer Johansson startade målerifirman tillsammans med sin bror för ett och ett halvt år sen och sedan dess har han mest varit ledig strödagar i samband med någon helg.

Någon längre sommarledighet blir det inte heller för Sairom Thong Yueng Yuan som har blomsterhandel i Torup.

– Jag måste ordna och vattna, jag kan inte ta semester, säger hon.

Sairom Thong Yueng Yuan är istället ledig efter nyår och gör en längre resa till Tahiland och därför saknar hon inte semestern nu.

För riskabelt och dyrt
Men enligt Företagarförbundet finns det många småföretagare som gärna skulle vara lediga mer på sommaren och det som hindrar dem är att de tycker det är för riskabelt att stänga och för dyrt att anställa extrapersonal.

På Passgårds Cykel & Sport i Oskarström är ägaren Jan-Olof Passgård nästan aldrig ledig.

– En vecka är hela årets semester. Pengarna måste flyta in och man har för få till hjälp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".