Virket kvar i skogen

Skogsbolagen har svårt att få ut allt virke ur skogarna som fälldes under stormen Per inom den tidsgräns som är satt. Därmed ökar risken att en tredje generation av granbarkborrar hinner utvecklas, nu när värmen återvänt.

Det är i områden av mellersta Halland där mycket virke ligger kvar. Magnus Alexandersson, Sydveds distriktschef i Hylte, säger att det är bristen på lastbilar som gör att man får svårt att få ut avverkat stormvirke ur skogen före den 15 augusti, den tidpunkt skogsägarnas dispens löper ut.

– Orsaken är i ju i det stora att vi totalt sett har haft svårt att få tillräckligt med virkesbilar tillgängliga. Det har varit stor konkurrens från övriga Sverige, men även från Finland och andra länder på kontinenten, säger Magnus Alexandersson.

Med tanke på de fruktade granbarkborrarna, vad innebär det att virket blir liggande?

– När det gäller det virket som blir kvar vid bilväg så det inte bra för möjligheter att minska granbarkborren, eftersom virket är bra yngelmaterial för granbarkborren.

Hur aktiv är granbarkborren just nu?

– Granbarkborren är aktiv hela tiden, och insekten kan flyga ut, svärma om och lägga nya generationer och det är det vi oroar oss för. Vi kan få en tredje generation som kommer till hösten och det var det som hände förra året när vädret var varmt. Det vill vi inte ska hända i år men risken finns, säger Magnus Alexandersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".