Satsning på kollektivtrafiken nödvändig

Det krävs ordentliga satsningar på kollektivtafiken för att komma åt klimathotet det menar miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson, apropå de klimatmål som länsstyrelsen föreslår ska gälla för Halland.

– Man klarar inte av att utöka kollektivresandet om man inte också erbjuder fler bussar och högre turtäthet, säger Onsalabon Agneta Börjesson.

Vem ska betala för det?

– Dels vi halläningar, men det hade också varit rimligt att när staten sätter tydliga koldioxidmål så går man också in med stimulanspengar.

Efter en titt på de klimatmål som länsstyrelsen vill ha, säger Agneta Börjesson att vill man verkligen öka kollektivresandet i Halland med 50 procent, så räcker det inte att informera, det krävs pengar. Annars kan hon på ett sätt förstå att länsstyrelsen inte vässar de halländska miljömålen mer än man gör.

– Det är väl tyvärr problematiskt i det här miljömålsarbetet att man inte har direkta stimulanspengar, man har inte så mycket muskler när man går in i det här, säger Agneta Börjesson.

Tills vidare vill Halland behålla samma mål som för riket i stort att minska utsläppen av växthusgaser med 4 procent på 20 år. Även om Börje Andersson på länsstyrelsen tror att det målet kan ändras nu när statliga myndigheter nyss kommit fram till att Sverige kan minska sina utsläpp mera än så.

För ska jordens uppvärmning stanna på 2 grader så behövs det krafttag säger Agneta Börjesson:

– Då handlar det om mycket kraftfulla satsningar på att bygga om Sverige. Då handlar det om att verkligen satsa på järnvägstrafiken och satsa på bostäder och verkligen se till att få en övergång till alternativa bränslen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".