Sälpesten sprider sig norrut.

Sälpesten sprider sig norrut

Sent gjorda undersökningar på en upphittad säl i Uddevalla på tisdagen visade att den dog av sälpest, enligt nyhetsbyrån TT. Det innebär att sjukdomen nu har spridit sig norrut. Naturhistoriska riksmuséet har nu sälspanare ute längs bland annat Hallandskusten för att se hur pass utbredd sjukdomen är.

På söndagen hittade fältassistenten Erik Isaksson en sälunge på Balgö strax norr om Varberg som visade symptom på sälpest. På måndagen spanade Erik Isaksson från en klippa utanför Bua efter sjukdomssymptom bland fler sälar:

– De hostar, och får hostattacker och man kan se att det rycker i kroppen på dem. Sälarna kan också bli magra, säger Erik Isaksson. Men det är svårare att se.

Det märkliga med sälpesten är att den alltid tycks börja på den danska ön Anholt och att det mellan smittåren inte finns några smittade eller sjuka knubbsälar.

Varför det är så är inte klarlagt, men gråsälen misstänks spela rollen som smittbärare.

– På Anholt finns det fem, tio gråsälar som ligger på stranden och kan blanda sig med knubbsälar. Så det kan vara gråsälar som för det till Anholt, säger Erik Isaksson. Gråsälarna blir inte så sjuka som knubbsälarna.

Under expeditionen på tisdagen hittade Erik Isaksson inga sälar med symptom på sälpest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".