Radioavbrott skadar förtroende

Radioavbrottet i en timme på tisdagen i norra Halland kan rubba folks förtroende för varningssystemen kring kärnkraftverken. Det säger Gösta Bergenheim, som är kommunråd i Varberg och ordförande i lokala säkerhetsnämnden för Ringhals kärnkraftverk.

– Vi har ju tidigare i säkerhetsnämnden påtalat när sändaren slås ut. Jag tror det var under stormen Gudrun så blev det ju strömavbrott och det har skett under något tillfälle till där aggregaten krings sändarna slås ut. Det har vi sett som en synnerligen oönskad händelse, säger Gösta Bergenheim.

– Det undergräver ju tilltron till att systemet ska kunna fungera. Det är angeläget att det inte kan ske några längre sändningsavbrott på de centrala sändarna kring kärnkraftverken, säger Gösta Bergenheim.

Viktig informationskanal
Radion har en central roll för att få ut information vid kärnkraftsolyckor eller andra allvarliga olyckor och varningslarmen uppmanar folk att gå in i husen och lyssna på radion.

Att då huvudsändare och reservsystem slås ut och ligger nere en timme i trakterna kring ett kärnkraftverk är beklagligt. Det håller Henrik Selin, beredskapsansvarig på länsstyrelsen i Halland med om.

”Finns andra sätt att varna”
Men eftersom det även finns reservsystem som att informera via mobila högtalare från bilar och helikoptrar så ser han inget omedelbart behov av att utreda det som skett.

– Det är naturligtvis allvarligt att det inte funderar under så lång tid, men det finns ju andra sätt att varna allmänheten, även om radion ju är den primära källan till information, säger Henrik Selin.

Om det skulle visa sig att det är ett väldigt enkelt fel eller att det är något som kan inträffa oftare i framtiden så får vi naturligtvis ta en diskussion om det det här, säger Henrik Selin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".